Ben je in United States?
Bezoek onze website www.croisieuroperivercruises.com.
contact
brochure

Dalmatische kust, Kroatie en Montenegro per cruise

Latijns en slavisch


Kroatië ligt op het kruispunt van de Middellandse Zee en Midden-Europa. Het is een oude natie maar een jonge staat. Kroatië is zeker uit leed geboren maar de hoefijzervorm is als een geluksbrenger voor de gelukkige reiziger die er rondtrekt.


Kroatië is Romeins, Byzantijns, Venetiaans, in het noorden met Hongaarse en Habsburgse invloeden. Het is een mozaïek van Latijnse en Slavische culturen, een land waar de steden doen denken aan Venetië, Wenen en Konstantinopel.

Ook folklore en gastronomie volgen deze dualiteit: niet zelden hoort men in Split het gezang van zeelieden uit Dalmatië dat doet denken aan de Corsicaanse polyfone gezangen. Men kookt er met olijfolie, de ham doet denken aan die van Parma, de worst moet niet onderdoen voor de Hongaarse salami en de zoete honing neemt ons mee naar Istanbul..


Dalmatië


Dalmatië was een van de dichtst bevolkte mediterrane regio's in de tijd van de Romeinen. Er zijn nu nog kostbare paleizen en antieke villa's van overgebleven, samen met de wijnteelt en het Latijnse alfabet. Van uit de Venetiaanse tijd (11de - 18de eeuw) behouden de kust en de eilanden een mooi artistiek en architecturaal erfgoed, als symbool van een triomferende en overwinnende Renaissance. In Korcula, Trogir en Sibenik lijkt de leeuw van Sint-Marcus te waken over een behouden erfgoed.

Dubrovnik: het oude Raguse is een mooie inleiding tot de reis: kloosters, paleizen en fonteinen uit de Renaissance vechten voor de eer binnen de vestingen die ons eraan herinneren hoeveel deze gegeerde zeemacht heeft moeten vechten voor zijn onafhankelijkheid.

Split: de grootste stad van Dalmatië trekt vooral aan door zijn paleis: het is hier dat waar Diocletianus, een eenvoudige soldaat die keizer werd, zijn dagen kwam doorbrengen na zijn afzetting in 305 na Christus.

Sibenik: deze rustige stad, ideaal gelegen tegenover de Kornati-eilanden, heeft een bijzondere uitstraling dankzij zijn kathedraal, een technisch hoogstandje met pure lijnen, volledig van steen gemaakt.

De eilanden: de Dalmatische kust strekt zich uit tussen een bergmassief en een myriade aan eilanden, toetsen van groen in het midden van een zee die zo blauw is dat ze van een schilderspalet lijkt afkomstig te zijn.

In Vis lijkt de tijd te zijn stilgestaan, en met reden: van 1945 tot 1989 deed het eiland dat het verst van het vasteland is gelegen en het dichtst bij de Italiaanse territoriale wateren dienst als marinebasis voor het Joegoslavische leger. De toegang was verboden voor mensen van buitenaf en de inwoners waren veroordeeld tot autarchie. Ze behielden de levensstijl van hun voorouders: visvangst en wijnbouw.

In de lente wordt het eiland Hvar overdekt met lavendel. De stad Hvar is dan weer rond een charmante haven gebouwd. Ze behield haar middeleeuwse structuur maar moet in de zomer niet in drukte onderdoen voor Saint-Tropez: terrassen en promenades waar men gaat om te zien en gezien te worden.

Een zachte wind waait door de steegjes van Korcula, het milde weer is geschikt voor de wijnbouw op de omgevende heuvels ... de sereniteit doet ons bijna de problemen uit het verleden vergeten: het eeuwige conflict tussen Christenen en Turken werd door de eilandbewoners omgezet in een boeiende sabeldans, de Moreska.

Volgens de legende zou Ulysses, op zijn terugkeer na de Trojaanse oorlog en betoverd door nymf Calypso zeven jaar in Mljet gebleven zijn. Ook vandaag is de charme hier nog aan het werk: In het hart van het nationale park van Mljet, op het eiland Sainte-Marie dat lijkt te drijven op het meer Veliko Jezero, hebben de Benedictijners een klooster gebouwd met pure lijnen, genesteld in het hart van een weelderige begroeiing.

"Deze stad is mij dierbaar omdat ze lijkt op een schip. Een dek houdt haar aan het vasteland, een ander trekt naar het eiland Tchiovo. Drie klokkentorens richten zich op en doen haar lijken op een fregat." Zo beschrijft schrijver A. T. Serstevens Trogir, een pareltje van architectuur dat de bezoeker drie eeuwen terug in de tijd meeneemt..


Halt in Montenegro: Kotor


Varen in de inhammen van Kotor is een uniek spektakel: het lijken wel fjorden maar toch is dit de Adriatische zee die hier uitloopt in de uitgestrekte watervlaktes met de hoge kliffen erboven. Kotor licht achterin een baai en heeft de charme van zuidelijke Balkansteden: het is hier goed wandelen door de beschaduwde steegjes of men kan er onderduiken in de geschiedenis via een omleiding naar het maritiem museum of de Romaanse kathedraal. De stad werd vanaf de middeleeuwen versterkt en was één van de meest invloedrijke Dalmatische Stadsstaten tijdens deze periode, nog voor het in handen viel van Bulgarije en daarna van Servië. Dankzij de handelsvloot en de vruchtbare uitwisselingen met Dubrovniken Venetië kon de stad bloeien. De talrijke paleizen uit die tijd zijn nog steeds zichtbaar vandaag.