De Donau per cruise
De Donau is de langste waterweg van Europa (na de Wolga, maar deze ontspringt in Rusland) en de langste die door de Europese Unie stroomt. Hij ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland waar twee waterwegen, de Brigach en de Breg, samenvloeien in Donauschingen; vanaf dit punt krijgt de stroom de naam Donau. De Donau is ongeveer 2970 km lang, vanaf Donaueschingen en meet 3019 km vanaf de officiële bron. Hij stroomt dan naar het oosten doorheen verschillende hoofdsteden van Midden-, Oost- en Zuid-Europa, (Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado). Hij mondt uit in de Zwarte Zee via het Donau-delta in Roemenië en Oekraïne. Deze delta staat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO.
De Donau is al eeuwen lang een belangrijke vaarweg. Deze waterweg werd historisch gezien als één van de grenzen van het Romeinse rijk en stroomt langs de grenzen van tien landen: Duitsland, Oostenrijk, Slovakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië, Moldavië en Oekraïne.
De Tisza is een rivier in Midden-Europa en een zijtak van de Donau. De Tisza wordt beschouwd als één van de meest visrijke rivieren van Europa. Op de oevers van de Tisza zou ook Attila gestorven zijn. De Tisza is 1378 km lang en is zo even langs als de Rijn. Maar de afstand in vogelvlucht tot de bron is slechts 467 km. De breedte bedraagt 160 tot 320 meter. De Tisza ontspringt in de wouden van de Oekraïense Karpaten, op de kruising van de Witte Tisza met de Zwarte Tisza. Ze vormt ook de grens tussen Oekraïne en de Judes van Maramures in Roemenië. Tot daar is de Tisza zuiver en stroomt hij snel door de smalle valleien. Daarna komt de stroom in Hongarije waar hij langzamer wordt en meer slib bevat. De rivier slingert door de grote vlaktes van het Oosten en vervoegt de Donau in Servië, na Novi Sad.
7 landen, haltes in de grote hoofdsteden. Vaar door de beroemde IJzeren poorten tot aan de Delta van de Donau.
De IJzeren poorten is een andere benaming voor de engte van de Donau. Dit is een stuk van de grens tussen Servië en het zuidwesten van Roemenië. Hier scheidt de rivier het zuiden van de Karpaten van het noorden van de Balkangebergtes. De stroom is 135 km lang. De breedte van de rivier varieert van 2 km tot minder dan 150 m op bepaalde plaatsen. De delta van de Donau ligt voor drie vierden in het noorden van de Roemeense provincie Dobrogea en voor een vierde in de Oekraïense provincie Odessa in de regio Boedjak in het zuidelijke Bessarabië. Dit is één van de grootste Europese delta's na de delta van de Wolga met een oppervlakte van 3446 km².
De Sava is een rivier die stroomt door Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Servië. Het is een zijtak van de rechter oever van de Donau, die in Belgrado samenvloeit. (Niet te verwarren met de Save, een zijarm van de Garonne in Frankrijk). De Sava is 1000 km lang en het bekken meet 95720 km². In de tijd van de Romeinen werd hij Savus genoemd. Hij wordt vaak gezien als de noordergrens van de Balkans.